Rumput karpet nenek

Happy weekend uolss

PicsArt_08-16-02.39.21

Semalam post gambar ini dekat ig. Ade kawan cakap, cantiknya rumputttss.

Hihi rumput ni kat laman rumah nenek.

Kalau nak tau, rumput karpet ni nenek beli dan tanam 26 tahun lalu. Mase mula2 kami masuk rumah ni. Nenek beli berapa keping je entah. Nak beli banyak tak mampu ehehe. Asal tanam tu dalam 2meter persegi je kot.

So, after 26 tahun, inilah hasilnya.

Area yang takde rumput tu tempat jalan kereta lalu nak masuk porch. Area depan luas yang baru nak naik rumput tu pulak area baru dibersihkan.

Dulu kat depan sini ade macam2 pokok. Pokok mangga, pokok nyor, pokok buah katak puru, sekawanan pokok pandan. Biasalah rumah kampung mane ade landscape2 bagai ni kan haha. Semua pokok buah bersepah dekat laman hahah.

Itu pun belah kanan dah okei sikit. Belah kiri masih ade pokok mangga, delima, mulberi, kuini, dan pokok moktan (rambutan la)

Pastu dalam 2,3 tahun lepas kot area depan ni tambak tanah baru nak bagi rata. Rumput belum menjalar ke situ la. Tapi rasanya lambat lagi la kot rumput nak penuh satu laman kalau tak usaha sendiri nak sebarkan dia haha.

Hihi macam ni lah rumah kampung, takde lanscape gempak taman bunga kolam ikan air terjun bagai pun. Tapi sentiasa memberi ketenangan hati.

Advertisements

6 comments

  1. Sebenarnya sebelum ni rumah kita telah dipenuhi oleh rumput kapet tu. Sampai satu masa, rumput liar ikut sama tumbuh sampaikan Ummi tak larat nak maintain. Pastu Papa tambung pasir keseluruhan depan rumah tu sampai rumput kapet yang asal tu mati. Pastu Ummi ambik semula rumput tu di rumah seseorang alik ilir atau di Paloh. Ummi tanam semula..sambil ppeka dengan rumput liar yang tumbuh juga di celah2 rumput kapet tu…~secebis ingatan yang aku sendiri pun ingat2 lupa~

    Like

    • Along ingat lagi masa rumput karpet tu penuh satu laman, saing Along Diana anak cikgu Abdullah Zawawi To’ Uban tu toksey masuk dalam kawasan rumah kita sbb dia geli. Dia penggeli ko kucing sbb bulu kucing yang lembut tu. Jadi ko rumput karpet tu pun dia geli jugok. nok bulih ko masuk, dio dok ngetak bulu…hahahaaaa

      Like

    • haha x ingat part hok mati tane smula tu.. aku ingat hok mula2 umi tane beli benih rumput petak2 tu jah..

      kalu dia penuh pun, mesti setakat pokok nyor pendek tu jah.. sebab tanoh depan tu mulo lembah sikit ado pokok pandan nga pokok buah kkatok puru.

      Like

      • Rumput tu memenuhi jalan masuk kereta yg sekarang tu, napok penuh depan rumah tu sebab dolu2 mana ada kereta masuk kae…muto jah…jadi Diana memey jaley atas rumput tu sambil ngetak bulu lah…hahahaaaa…ssiye ko dio…

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s