Terjebak dengan flatlay

Kak imm kalau benda2 yang melibatkan gambar cantik, mesti mudah terjebak haha. Kite suka gambar motif sharp dan background blur tapi clean.

Gambar2 gini dulu biasanya dslr je boleh amek. Sekarang ni dah berlambak smartphone yang canggih boleh buat. Yang mahal2 la macam aipom, sony expria, huawei bestwei tu. Kalu setakat asus zenfon ni, non hado lah ye😜

(Errr ade orang nak bagi kite hadiah aipom tak seketul?)

Berbalik pada gambar, sekarang kite terjebak dengan FLATLAY uols hikss. Alahh gambar yang susun2 atas meja tu.

perghh smart gile. ni akak pinjam google lah ye. Takde maknenya aku pandai buat flatlay gini kahkah

Alang2 terjebak, kite dah google tips amek gambar flatlay yang cantik. Untuk amatur boleh la guna tips ni. Yang pro silalah tambah tips lain yang lebih kebabom dekat komen ye. Hikkss

Tip 1 : Pilih objek utama dan props sampingan

Botol oste sebagai watak utama. Lain2 tu props

Tip 2 : Tentukan warna background

– Background putih dan plain paling bagus kerana kebanyakkan background warna putih akan serlahkan gambar. Tapi kena pastikan background sangat bersih dan rata.

– Jika nak guna background berwarna/bercorak, pilih corak neutral seperti corak kayu dan pastikan guna satu warna saja.

Objek utama kite Ostematrix. Backgroundnya kite alas dengan pashmina hihi

Tips 3 : Bereksperimen dengan ruang

Letak watak utama dulu dan penuhkan ruang kosong dengan props. Setiap kali tambah props, ambil gambarnya. Dari gambar kite akan nampak ruang mana yang perlu kita isi dan props mana perlu diubah kedudukannya. Bereksperimen sampai puas hati.

Takpe amek gambar banyak2, bukan habis filem pun 😝

Nak tambah lagi kebabomness gambar, pegi edit dengan apps pulak. Pastu post dekat insta. Untung2 dapat menang contest #FlatlayContestRYG, dapat tudung Duck selai. Hehe

Selamat mencuba berflatlay gaya amatur.

Advertisements

2 comments

  1. tu dia cantik dah tu nampaknya, tu daun kari ke apa cik imm hehehe.
    dari gambar tu nampak dah pelakon utama si botol oste tu, bagus2 kalau akak confirm tak jadi sebab tak pandai sangat bab2 seni ni

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s