​BERTABAH LA STAFF POSLAJU

kawan hantar gambar keadaan dekat salah satu poslaju hohi

So, kawan2 yang tengah expecting parcels, sila bersabar tau. Staff2 poslaju tengah berusaha gigih hantar barang korang.
Teringat pulak pengalaman keja dekat yuubin (pejabat pos jepun) 2minggu sebelum New Year. Bersengkang mata dari kol 8 malam sampai 6 pagi susun kad raya.
Orang jepun hantar kad raya masa new year. Dan kad raya tu WAJIB sampai dekat penerima pada 1 JAN. So 2minggu sebelum 1jan, dah kena hantar dekat pos opis.
Pos opis akan sorting kad tu ikut alamat. Masa ni pos opis akan buka peluang kerja part time sorting kad. Pandai baca kanji adalah kelebihan. Tak pandai pun takpe, kite sort out ikut no poskod.
Kerja berdiri dari pukul 9(tak silap) sampai 6 pagi. Sakit gile tumit hihi. Ada rehat pukul 5 pagi sekejap. Boleh stretch2 badan dan solat subuh.
Mase tu musim sejuk. Kadang2 pagi2 dah habis shift, keluar pos opis, salji tengah menunggu kat luar. Seronokknya.
Part time yang paling masyukk pernah kak imm buat. Kerja 2 minggu dapat 7-8man yen, which is dalam RM 3000. Kumpul duit gaji baito pos opis, siap boleh pegi travel europe hoho.
Pos Malaysia pun patut buat camni dah agaknya. Musim perayaan, bukak peluang orang buat part time sorting barang. Dapatlah cari duit buat belanja raya.
#GifuDalamKenangan

Advertisements

3 comments

  1. bestnya akak ada pengalaman kerja kt pos opis ke jepun nun

    kt malaysia, mau nya nk naik gaji, ada yg ta dpt bonus pun.sian diaorg kn…

    ptt time2 nk raya nnti nih bg lah keje berpatutan n gaji lebih skit kna

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s