​BEGINI KISAHNYA

Setelah bertangguh2, akhirnya berjaya jugak mami meluangkan masa isi permohonan darjah satu aichan dekat website kementerian pendidikan. Pheww lega (walaupun dekat website dia tulis status pendaftaran LEWAT guna dakwat merah😂

Nak daftar tadi siap kena isi column status kesihatan, bile ambil injection vaksin bagai. Sambil cek balik tarikh aichan amek vaksin, mami snap lah buku rekod kesihatan aichan ni n post dekat insta. Then ade la pulak kawan mami tanya kenapa buku rekod kesihatan aichan lain hihi.

BEGINI KISAHNYA

Kak imm bersalin aichan dekat Klinik Dan Rumah Bersalin Alternatif An Nuur. Dekat situ Dr Siti hanya bagi sekeping kad imunisasi warne oren. Takde buku biru atau buku pink macam baby lain. Kak imm pun xtau, Dr Siti takde stok buku, atau memang klinik dia tak provide buku kesihatan baby tu.

The next month kami proceed monthly check up aichan dekat KK To’ Uban. Kebetulan masa tu stok buku pink untuk baby pompuan takde, so misi tak bagi lah buku. Bulan2 seterusnya pun misi tak bagi jugak bukunya. 

Everytime pegi check up, misi record atas kertas je dan stapler pada kad oren yang Dr Siti bagi. Dah la aichan budak underweight yang kena pegi klinik tiap2 bulan, maka banyak helai jugaklah report kesihatan dia.

Setelah “bertahan” selama 2 tahun, baru kak imm dapat hidayah nak tampal kertas2 tu dalam buku hihi. Pastu kebetulan jugak ade printer, kak imm create kertas record tu versi aichan-je-ada-macam-ni, iaitu kertas tu ade background gambar aichan main buai hoho.

Semua misi ibu dan anak klinik to’uban dah kenal buku kesihatan aichan. Pastu kalau ada misi baru @ Dr baru masuk KK, confirm akan tanya klinik mana yang provide buku kesihatan camtu.

Hellooo, mami buat sendiri okeii😎

Alhamdulillah aichan dari kecik sampai sekarang takde masalah kesihatan pun. Berat pun dah normal sejak masuk sekolah. Demam dan selsema biasa tu ade la kadang2 tapi jarang melarat sebab mami akan cepat2 bagi NUTRIFERON dan Chew C.

Kawan2 ade anak yang bakal masuk darjah 1 tahun depan? Dah daftar permohonan sekolah? Kalau belum, buat cepat2 ne. 

Advertisements

2 comments

  1. Nuha dah daftar. Daftar online, pahtu kena hantar juga hardcopy borang2 tu ke sekolah yg dipilih.

    Masa hantar, sekolah bg pulok borang yg sekolah punya, jenuh ngisi borang aku..huhuhuuuuu

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s