KOPOK LEKOR BAYU & NASI GORENG CIK

Assalamualaikum semua,

Malam ni kite dinner nasi goreng cik dengan keropok lekor je. Macik malas masak hahaha

Kenapa kak imm panggil nasi goreng cik?

Sebab nasi goreng versi gini kite boleh jumpa dekat rumah mil kite je haha. Takde kat kedai okei. Walaupun tak pernah lulus bab rasa, tapi dapat warna ala2 nasi goreng cik pun okei je lah. Lagipun cik punya nasi goreng pedass berair hidung, kite punya tak letak cili sebiji pun hihi.

(Owh by the way, cik tu mother in law kite. Anak2 panggil cik. Cucu2 panggil tok wan)

Makan nasi goreng wajib ade kopok keping atau kopok lekor. Kopok lekor ni en suami singgah beli dekat kedai nama BAYU (nantoka).

Kedai kopok dekat sebelah petronas batu rakit. Sebelah kiri kalau kite dari kuala terengganu.

Sejak kawen dengan orang ganu ni, kite diperkenalkan dengan 3 kedai kopok lekor. Kopok lekor bayu, kopok lekor bukit tok beng(btb), dan kopok lekor bandar dungun (xtau ape name kedai itu)

Personally kak imm suka kopok BAYU the most. Kalau goreng, kat luar rangup dan dalam dia masih fuwa2 lembut gitu. Overall rasanya dia pun paling sedap banding kopok BTB dan kopok Dungun. Tapi, kalau musim takde ikan, rasanya pun berubah la jugak sikit2.

Kopok bandar dungun pulak isinya padat. Lepas goreng die macam keras sikit. Rasa die pun jatuh no 2 banding kopok bayu. Kak imm tak suka sangat. Tapi en suami kite suka. (Mungkin ada unsur semangat daerah di situ kahkahkah)

Kepok BTB paling tak sedap. Taktau pulak kenapa kedai tu glemer sangat. (Matilamakk mengutuk secara terang terangan)

Sekian review tidak berbayar dari saya. Saja nak penuhkan blog saje😂

#randomstory

 

Advertisements

4 comments

  1. sodap…. heheheh

    dana suke kalau cuti kerteh, sbb blh layan kopok leko hari2…. heaven nya

    mil dana tak mkn pds, tp mmg hari2 dia akan bt sapan ns grg nih… kt sana kopok leko jarang di grg time pagi2 tp kopok keping wajib ada

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s