HUTANGKU RM LIMA RIBU

JANGAN BIAR HUTANG MEMBEBANKAN HIDUP KITA

Kak imm pernah cerita kot, mase awal2 terjebak dengan bisnes tahun 2014 dulu kak imm pernah labur modal ribu2 tapi akhirnya tinggal debu😂

(Pengajaran ye korang, nak start bisnes, mulakan dengan modal kecik je. Bisnes shaklee modal RM 80 aje hihi)

Rentetan dari kisah ribu jadi debu itu, kak imm hutang dengan kakak2 RM 5400. 5ribu 4ratus hoiii mane aku nak korek duit.

Alhamdulillah di tahun 2017, baki hutang tinggal RM 1k+ je. Boleh langsai sebelum habis tahun ni kot insyaAllah.

Camane kak imm bayar hutang 4ribu dalam masa 3 tahun walaupun takde income tetap?

Takde shortcut korang, seriously takde shortcut.

Duit masuk, dahulukan bayar hutang. Masuk sikit, bayar sikit, masuk banyak, bayarlah lebih.

Selalu cek baki hutang kite ade berapa. Kite punya file hutang tu ade dalam semua device kite guna. Laptop ade, hp pun ada. Setiap kali tukar hp, file hutang tu la yang kite transfer dulu.

Yang paling penting kena ada NIAT NAK BAYAR HUTANG TU. Kalau xde niat, hutang seratus ringgit je pun 10 tahun belum tentu boleh langsai.

So, ape yang kak imm buat untuk bayar hutang tu? Ni tips dia

4 TIPS BAYAR HUTANG 4 RIBU TANPA INCOME TETAP

1) TAKPAYAH BERANGAN NAK BAYAR HUTANG SEDEBUK SEKALIGUS.

Satu)
Entah bile ntah kite nak dapat duit sedebuk sekaligus tu kan😂

Dua)
Bile dapat duit banyak2, kite akan ade baaannyyaaakkk plan nak guna duit tu, dan bayar hutang tidak akan berada pada priority utama. Percayalah😏

Maka, bayar sikit2 pun ok je. Ada RM 50, bayar 50.

Bagi kak imm, kite agak lucky sebab kakngah kite pengguna ESP Shaklee. So bile dia nak topup ESP, kite bagi ESP dan tolak hutang.

2) KAK IMM MAIN KUTU UOLS

Secara jujurnya kak imm pun ada perasaan beratnya lahai nak bayar hutang. Terfikir nak beli benda lain dulu. Tambah pulak si pemberi hutang tu kakak kite je kann. Dalam hati ade rasa, beli benda lain dulu lahhh, bulan depan pulak kubayar hutang mu. Pastu bulan depan, ehhh ade benda lain lagi yang nak dibeli adoii.

So, kak imm main kutulah dengan orang lain. By hook or by crook kite kena bayar. Malu dowhhh sape yang ngelat bayar kutu, baik ko g sorok muka dalam lubang jamban. Ehh emosi pulak😂

Dapat duit kutu, bahagikan siap2 untuk bayar hutang. Kalau ko kuat semangat, nak gunakan 100% buat bayar hutang pun boleh. Lagii pantas hutang habis, lagi senang hati.

Tapi ketahuilah bahawa kak imm ini manusia biasa yang imannya senipis kulit bawang, jadi kak imm gunalah sikit duit kutu tu untuk gembirakan diri sendiri hehe. Dah gembira suka hati beli barang yang diingini, terus bersemangat nak join kutu next cycle pulak.

Yang penting, hutang mengecik, kotak wishlist pun boleh tick✅

~jutaan terima kasih kepada suami, walaupun beliau adalah penyumbang utama duit kutu, tapi beliau tak pernah tanya mane duit kutu kak imm pegi hihi. Yang penting kite tak belanja tak tentu hala😘~

3) PASAK KEMAS2 NIAT DALAM HATI DALAM OTAK NAK BAYAR HUTANG.

Tadi dah tulis kan, kalau takde niat, hutang seratus pun 10 tahun belum tentu boleh langsai.

SAHAJA AKU NAK BAYAR HUTANG KERANA ALLAH TAALA.

InsyaAllah dipermudahkan.

4) SILE TAKUTKAN DIRI SENDIRI

Hutang wajib bayar, kang tibe2 esok Allah amek nyawa, takleh masuk syurga sangkut kat hutang. Hoiii takutnyaa. Ade duit terus bayar, jangan tangguh2.

Dah mati, tinggal hutang dekat anak2 suami pulak. Banyakk cantik muka ko. Hahha

Selain tu kak imm nak share TIPS BERHUTANG DAN MEMBERI HUTANG YANG WAJIB DIAMALKAN

Tips ni pun penting jugak sebab kak imm rasa info ni pun penting untuk masa depan penghutang dan pemberi hutang hihu.

========================================

So, ini tipsnya :

1) TOLONG JANGAN RAHSIAKAN HUTANG KITA

Bagitau orang lain agar kita sebagai penghutang selalu aware dan ingat sokmo hutang kita tu. Selalu teringat alaa En Sabarudin taulah aku ni berhutang dengan bini dia Pn Sabariah. Malu pulak kalau bertembung dengan diorang. Baik aku bayau cepat2.

Sebagai pemberi hutang pulak, kalau orang nak berhutang tu cakap, “Ko jangan betau laki aku ye Meknah”, hmmm tolonglah fikirkan sebaiknya. Kalau anda nak juga bagi dia hutang, silalah bersedia dengan risiko hutang anda tidak dibayar balik.

(Tak buat cerita ehh, kak imm dah lalui sendiri pengalaman ni, umi kite pun ada pengalaman, yang cakap jangan betau laki tu lah yang paling liat nak bayar hutang tau dakk)

2) ADA SAKSI

Saksi tu kalau boleh biarlah orang yang sentiasa boleh ingatkan kita pasal hutang tu. Kak imm mase berhutang dulu umi, pa n en suami yang jadi saksi.

3) ADA BLACK & WHITE

Haaa ni menunjukkan kita serius komited untuk bayar balik hutang tersebut. Kak imm siap tulis surat

“Bahawasanya saya (nama kita) telah berhutang sebanyak sekian2 dengan penama sekian2 pada tarikh sekian2.

Saya berjanji untuk membayar balik hutang secara beransur sehingga langsai (tiada limit masa).

Sekiranya saya meninggal dunia sebelum hutang dilangsaikan, saya memohon agar suami dan anak2 boleh menjelaskan hutang tersebut”

Print atas kertas A4, kat bawah siap ada nama dan tandatangan kite penghutang, pemberi hutang dan saksi lagi hewhew.

Surat tu tampal kat dinding dalam bilik rumah sewa lama. Masa pindah, surat hilang tak ingat letak dalam kotak mana. Tapi dulu kite selalu pandang surat tu, so dah melekat kat otak terbayang kat mata isi surat hutang kite tu.

Tak kisahlah isi surat tu camane, ikut perjanjian antara anda dan pemberi hutang. Nak bayar bila, nak bayar camane dan apa2 yang difikirkan perlu la ye.

========================================

So, kalau kita terdesak sangat nak guna duit dan terpaksa berhutang, silalah amalkan tips di atas agar tak timbul masalah di kemudian hari. Kalau bolehh, takpayah berhutang lagiii bagus.

Simpan emas wehh, masa terdesak nak guna duit, boleh jual emas hahaha.

Okei semoga bermanfaat.

#KinDanGin2017
#TipsKehidupan

Advertisements

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s