KANSER adalah pembunuh senyap

SILENT KILLER YANG CACAT, DEGIL DAN JAHAT

Kanser adalah SILENT KILLER. Orang biasanya tak sedar dia ada kanser. Pergi dekat doktor check rupanya dah stage 4. Kanser dah merebak, dah takboleh rawat dah. Sebab tu kita panggil kanser ni pembunuh senyap.

Kanser ni secara amnya adalah penyakit di mana sel dalam badan kita tumbuh secara ABNORMAL, dan berpotensi MEREBAK ke tempat lain.

Sel normal akan membahagi macam biasa. Sampai satu tahap kalau sel tu dah mencukupi dia akan stop membahagi.

Macam sel kulit. Setiap hari akan ada kulit mati, dan akan ada sel baru tumbuh. Bila dah cukup, otak bagi signal untuk dia stop membahagi dulu. Tunggu sel lain mati, dia buat pembahagian sel semula nak hasilkan sel kulit baru.

Bila badan kita terdedah pada radikal2 bebas di sekeliling, ada potensi DNA dalam sel kita rosak. Bila DNA rosak, sel tu akan jadi abnormal. Mutated, bahasa senangnya CACAT.

Kalau la masa pembahagian sel tadi ada sel rosak, Allah dah buat satu program dalam badan kita, if berlaku sel rosak ni, program sel ni akan menjalani proses apoptosis

Apoptosis ni ialah proses sel memusnahkan diri sendiri aka “bunuh diri” bila dia tau dia cacat. Jadi semua sel CACAT, akan bunuh diri, supaya sel CACAT tu tak membahagi.

Bayangkan macam kilang. Cek production, kalau ada defect, kena reject dan buang.

Tapi sel kanser ni ibarat SEL CACAT YANG DEGIL. Sel cacat degil ni dia taknak bunuh diri. Dalam kata lain, bila berlaku mutasi, sel rosak ni dia tak bunuh diri . Dia membahagi juga, berkembang biak, jadilah sel kanser😞

Untuk pengetahuan, hampir semua organ boleh kena kanser. Otak, mata, telinga, tekak, mulut, paru2, usus, prostate, pundi kencing, otot tangan, kaki dan sebagainya.

BAGAIMANA SEL KANSER BOLEH MEMBUNUH?

Sel kanser ni dah la cacat, degil, dia juga SANGAT JAHAT.

1. Sel kanser dia membiak beranak pinak, jadi ketumbuhan. Bila ketumbuhan tu membesar dia kacau fungsi organ tempat dia bertapak tu.

2. Dia dah rosakkan organ pertama, dah boring kat situ, dia merebak ke organ lain dan rosakkan organ2 lain pulak.

Bila semua organ shutdown, maka matilah manusia.

Seram kan kanser ni. So, kena sentiasa buat pemeriksaan kesihatan. Pemeriksaan awal dapat menyelamatkan nyawa.

Jaga pemakanan, persekitaran untuk mencegah dari dijangkiti kanser.

Next time kak imm cerita macam mana vivix boleh melawan sel kanser pulak.

Stay tune dan follow page Vitamin’R’Us untuk pelbagai info BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU MELAWAN PENYAKIT ANDA.

Klik www.wasap.my/60179191671 untuk konsultasi kesihatan dan untuk order vivix anda ye.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s