KENKOU SHINDAN @ MEDICAL CHECK UP

Assalamualaikum semua,

Dulu dekat uni, every year kami diwajibkan buat kenkou shindan atau medical check up. Medical check up dibuat pada hujung bulan 3, sebelum sem baru bermula. Semua orang wajib buat, dan percuma saja.

Medical check up dibuat menyeluruh tau. Ada 9 test semuanya. Dari ukur berat tinggi, kepadalah blood test, urine test segala, semua dia check.

Dan untuk budak2 biology dan chemistry field yang selalu guna chemical, kami ada extra test untuk check chemical level dalam darah. Satu lagi untuk check kereaktifan jugak sebab kak imm dulu pernah guna bahan radioaktif.

Selingan :
Sensei kak imm selalu pesan, “Handle radioaktif elok2 ye, kesannya boleh sebabkan mandul. Saya takpe, dah ade 3 orang anak cukuplah”
😂😂😂

Kak imm zaman sekolah dulu sangatlah kecik. BMI kak imm takpernah lulus, 18.5~18.8 saja which is underweight. (Dululahh😑😑😑)

Tetapi, di sebalik kekurusan itu, badan kak imm menyimpan rahsia yang amat mengerikan kahkahkah.

Body fat average untuk wanita sihat ialah  25%~31%.  Kak imm punya body fat adalah 28%!!
Selalulah kak imm kena tegur oleh doktor yang review result tu sebab kak imm underweight tapi body fat kak imm amatlah tinggi jika nak banding dengan kekecikan badan kak imm.

Dia syak lemak kak imm banyak berkumpul dekat organ dan dalam salur darah. Doctor cakap risiko tinggi untuk salur darah tersumbat dan tiba2 jadi stroke.

Takut kan.😲😲

Macam mana nak check blood fat percentage? Paling tepat, buat blood test dekat klinik. Untuk gambaran ringkas, kite boleh teka kite berlemak ke tak dengan cara ini.

+ Kalau kite gemok, itu memang petanda kita ada banyak lemak bawah kulit.

+ Kalau kita rasa kita kurussss, cuba tarik kulit kita. Kalau banyak gelebeh, sangat elastik dan boleh tarik panjang2 tu maknanya kite ada lemak di bawah kulit.

+ Kalau kite buncit, peha bergesel, dan lengan lembik berayun2 (iklan kat jepun sebut karuku yabai), terimalah hakikat kita memang ada banyak lemak bawah kulit dan mungkin dekat organ jugak.

Faham kan, walaupun kita kurus, tapi kita tak jaga makan, kita ada risiko untuk diserang penyakit darah tinggi, stroke dan macam2. Dan kalau kita gemuk hmm risikonya lagilah tinggi.

Btw, kak imm dah lama tak buat blood test. Tapi kalau tengok ke gambaran kasar ni, boleh tahan banyak jugelah lemak aku sekarang.😷

Stress!! Lecithin dan Alfalfa silelah cepat2 cairkan dan flushkan lelemaks daku ini.

~Promo set kurus bakal tamat 28hb ye korang. Whatsapp kak imm 0179191671. Hihi tibe2 iklan 😝~

Caption : Guideline medical check up Gifu university, kak imm pinjam dari website sekolah hihi

#GifuDalamKenangan

PROMO LAKU KERAS FEBRUARI 2017!!
Kombinasi 2 vitamin ni dapat efek kurus! 
Lecithin uraikan lemak manakala Alfalfa Complex sebagai pelawas 👍
BELI 1 SET PERCUMA 1 SET.
Khas untuk yang dah penat bawa overweight. Berdiri lama sakit lutut, sampai terganggu ibadat. Kulit gelebeh bergesel sampai melecet😭
Kami akan bantu cara makan sampai dapat result. Raya kang dah berjaya pakai kebaya pinggang kerengga😘 
Lulus KKM & ada pengesahan halal JAKIM. 100% daripada bahan semulajadi. 
Whatsapp kami 0179191671 segera ye.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s