Siapakah Dr Forrest Shaklee

Pengenalan ringkas

Dr Shaklee adalah pengasas Shaklee. Dr Forrest Shaklee adalah pemegang 3 PhD:

Chiropractor – pengamal perubatan alternatif
Naturopathy – pengamal perubatan natural
Phylosophy – ahli falsafah

Beliau merupakan seorang ahli sains yang giat bekerja di samping para saintis lain untuk menghasilkan supplemen yang natural.
Dr Shaklee percaya pada the healing of natural things. Maknanya manusia perlu makanan yang sihat dan segar, makanan yang baik, bersenam, minda yang positif untuk elakkan diri dari penyakit. Katanya kebanyakan penyakit terjadi akibat kurang nutrisi yang baik.
Beliau ada falsafah tersendiri kenapa cipta supplemen. Jadi, pengasas shaklee, Dr Forrest Shaklee ni bukan beli phd ye tp dianugerahkan kerana methods, penemuan advance beliau pada zaman tu dan khidmat beliau dalam bidang perubatan. Beliau juga bukan some rich men yang nak buat duit dengan reka produk.

Sejarah hidup Dr Forrest Shaklee

Dr Forrest Shaklee dilahirkan di kawasan lombong arang di Iowa.

Akibat udara kotor di lombong arang, beliau adalah bayi yang didiagnos menghidap pulmonary tuberculosis iaitu jangkitan tb di paru-paru.

Dokyor menjangkakan beliau takkan hidup melepasi umur 8 tahun. Tapi mak ayah Shaklee tak putus-asa. Mereka percaya pada kehidupan yang sihat dan makanan yang natural untuk sembuh.

Jadi mereka berpindah ke kawasan utara di Iowa di mana banyak ladang-ladang buah dan sayur. Tanah di situ subur. Mereka percaya buah dan sayur yang terhasil pasti baik dan dapat beri Dr Shaklee makanan yang segar.

Dr Shaklee menyifatkan proses pemyembuhan beliau sangat slow tetapi steady. Sememangnya makanan and supplemen membantu tubuh sihat tapi tindakannya perlahan.

Apabila Dr Shaklee mencapai umur remaja, doktor sahkan beliau bebas dari TB.

Pada zaman dulu, siapa sakit tb ada risiko untuk kematian yang sangat tinggi kerana rawatan tidak sehebat sekarang.

Tetapi Dr Forrest Shaklee tak mati cuma ambil masa berbelas tahun untuk sembuh hanya dengan prinsip makanan yang sihat, penuh nutrisi, hidup yang sihat.

Kerjaya awal Dr Forrest Shaklee

Meningkat remaja, Dr Shaklee mula menjadi pencinta alam.

Pemikiran dan penemuan beliau sangat maju melangkaui zaman, beliau sering ditanya kenapa tak mahu jadi doktor perubatan?

Menurut beliau “Doktor fokus pd merawat penyakit. Saya lebih berminat untuk mencegah penyakit.”

Perkembangan kerjaya Dr Forrest Shaklee

Apabila dewasa, Dr Shaklee belajar menjadi chiropractor, iaitu pengamal perubatan alternatif.

Semasa belajar dan praktikal, beliau lihat ramai yang datang ke facility itu mengalami masalah malnutrisi (kekurangan nutrisi), tubuh yang kurus dan lemah tidak bertenaga.

Dr Shaklee merumuskan bahawa orang yang kurang nutrisi adalah orang yang tak sihat dan akan dapat penyakit.

Dr Forrest Shaklee mencipta multivitamin pertama di dunia

Dari pemerhatian terhadap pesakit di pusat rawatannya, beliau berazam untuk memberi perhatian cara pemakanan dan nutrisi.

Akhirnya Dr Shaklee mencipta satu ramuan supplemen pertama di dunia yang diekstrak dari sayur dan buah-buahan segar secara manual. Supplement ini dinamakan vitalized mineral. Mutivitamin pertama di dunia.

Kenapa Dr Forrest Shaklee cipta vitalized minerals masa zaman dulu?

Kerana beliau lihat betapa ramai yg malnourished (alami penyakit akibat kurang nutrisi). Maka beliau cipta ramuan dari sumber natural untuk bantu pesakit ini.

Pusat rawatan Dr Shaklee menjadi ikutan hospital moden

Kemudian, beliau buka satu pusat rawatan. Ada 15 katil dan 32 bilik rawatan. Hospital ni ada pakar tulang, pakar bedah, general practitioner, internist, chiropractor untuk merawat pesakit.

Dari sini kita dah boleh lihat pandangan Dr Forrest Shaklee pada tahun 1917 lagi, bahawa penyakit perlukan rawatan doktor dan perlukan nutrisi yang bagus serta pergerakan exercise yang bagus.

Konsep pusat rawatan Dr Forrest Shaklee diamalkan di hospital sekarang di zaman moden.

Ada doktor, ada dietician, ada physiotherapist. Dan doktor akan terima pandangan dietician tentang pesakit. Doktor diajar bahawa pesakit akan capai kesihatan yang optima dengan mengambil ubat dan juga mengamalkan cara pemakanan yang sihat.

Adakala doktor akan tambah supplemen seperti neurobion (B12), calcium, iron (dalam vitalea), dan macam-macam lagi ikut keperluan pesakit.

Selebihnya doktor ajar pesakit untuk makan makanan yang berkhasiat. Dapatkan vitamin melalui pemakanan.

Falsafah Dr Forrest Shaklee

Dr Forrest Shaklee nak sebarkan ilmu nutrisi dgn harapan satu dunia akan peka tentang nutrisi dan bagaimana ia mampu menghalang penyakit. Memberi kesihatan yang lebih baik pada semua.

Tetapi beliau tak mampu nak ajar semua orang, jadi beliau cakap, “kita ajar a few people and they will teach few more”

Oleh itu Dr Shaklee cipta Multilevel marketing/ a networking business. Konsepnya, semua orang nak menjual kena educate people.

(Inilah yang kami semua sid dok amalkan. Sebelum korang beli supplemen shaklee, kami akan bagi consultation supaya anda dapat ilmu supplemen yang betul2 sesuai untuk anda.)

Shaklee Indipendent Distributor (SID) sebagai penyampai amanat.


Kami SiD menyampaikan amanat Dr Shaklee iaitu ajar orang tentang supplemen dan kesihatan, bertepatan dengan pesanan beliau “hidup kena beri value/tambah nilai pada orang”

sumber : Doktor Hasifah RYG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s