KISAH PASIR DAN LORI

Kak imm dulu zaman sekolah amek biology, so memang sangat banyak benda nak kena hafal. Jadi kite banyak guna cara fun2 bebeh nak bagi mudah ingat. 
Contohnya bab VITAMIN/MINERAL DAN EJEN PENGANGKUT. 
Mostly vitamin/mineral kena ambil bersama ejen pengangkut dia tau, kalau amek dia sesaja, lambat dan kurang lah kesannya pada badan.
Kak imm hafal camni,
RUMAH = TULANG
PASIR = KALSIUM
LORI = VITAMIN D
Kite nak bina RUMAH. Kita kena ada PASIR. Kita perlu LORI untuk angkut pasir ke tapak pembinaan rumah.
Pastu kite twist,
Kita nak bina TULANG. Kita kena ada KALSIUM. Kita perlu VITAMIN D untuk angkut kalsium ke tapak pembinaan tulang.
Okeiii, faham tak kelas biologi cikgu imm ajar? 😂😂😂
Owh by the way, kalau nak tau kenapa ostematrix shaklee sangat berkesan sebagai pembekal kalsium, sebabnya dalam satu tablet tu memang dirumus kalsium siap dengan vitamin D sekali. 
Pakej pasir siap dengan lori gitu. 
So, kalau makan kalsium tapi tataapp sakit tulang jugak, maknanya kalsium tak sampai ke tulang la tu. (Faktor utamanya mestilah sebab takde vit D untuk hantar kalsium ke tulang)
So, sile cek supplement kalsium anda, ada vit D ke tak? Kalau takde, meh makan ostematrix pulak😘😘😘😘
~Kak imm, cikgu biologi anda~
Amek gambar lori anok jatey buat modal tempek dalam blog haha
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s