Resepi mudah : AIR JAGUNG

Air jagung pun nak share resepi ke?
Mase balik dungun, en suami singgah tepi jalan beli air jagung. Air jagung tu sedap gile okeh sampaikan lepas tu kami sekeluarga jadi penggemar air jagung.

For the very first time kak imm buat air jagung sendiri, kak imm google resepi air jagung kat internet tau dak? Hahaha

So, kak imm anggap ada adik2 kat luar sana yang macam kak imm, buat air jagung pun google resepi kat internet😂

Ni kak imm nak memeriahkan result google la ni. InsyaAllah kang korang google resepi air jagung, keluar resepi air jagung kak imm ni ye.

#Bahan2
+ Jagung 4 tongkol @ Setin jagung dalam sirap
+ Susu pekat manis
+ Susu segar @ Susu cair pun boleh
+ Bes perisa jagung

#Cara2
1) Rebus jagung sampai empuk, hiris jagung dari empulur, tambah air masak, blender.
Kalau guna jagung tin, tapis dan buang sirap jagung, tambah air masak, blender.
(Simpan sedikit isi jagung untuk tambah dalam air jagung)

2) Tapis air jagung dari hampas2 jagung. Kak imm siap perah2 macam perah santan dari kelapa lagi hehe. Hampas tu buang la ye.

3) Tambah air masak secukupnya. 4 tongkol jagung boleh buat 2 liter air jagung. Setin jagung boleh buat 1 liter air jagung.

4) Tambah bes perisa jagung untuk aroma dan warna kuning jagung. Taknak tambah pun takpe nanti dapat air jagung warna kuning pucat dan kurang bau jagung,
Kak imm tambah bes perisa jagung, baru air jagung tu ada bau sedap dan warna yang menggiurkan.

4) Tambah susu pekat secukup rasa nak manis macam mana. Susu cair untuk bagi rasa lemak2. Suka hati jugak nak tambah banyak mana.

5) Tambah isi jagung tadi, tadaa dah siap air jagung. Simpan dalam peti sejuk, suami balik keje kang boleh minum air jagung sambil kunyah2 isi jagung.

6) Nak gembirakan anak2, kak imm buat eskrem malaysia perisa jagung.😘

#PointPenting :

Rajin kak imm siap edit gambar jagung tin nak tunjuk kat korang hihi

+ Kalau korang guna jagung tin, beli yang “Jagung dalam sirap”, jangan beli “Jagung dalam krim”.
+ Jangan blender jagung dengan air dalam tin tu, nanti air jagung korang rasa masin😂

Sekian,
Kak imm yang dah hebat buat air jagung😎

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s