Jemput2 sedap

Semalam ayah tak keje. Tengahari kite keluar lunch, pegi beli barang dapur sikit (haritu dalam list lupe nak tulis kicap ehehe). Lepas tu ayah singgah hardware beli besi nak buat rak kat dapur. Yeaayy mami teruja sebab kalau ada barang baru dekat dapur, mami selalu feeling2 macam dapat hadiah gitu ihikks.

Dah selesai urusan, balik rumah dah agak petang, tibe2 rasa macam lapar balik hahaha. Dalam peti ada mix vege, udang kering pun ada, menjemput2 lah kita.

Saikin mami suka buat jemput2 air panas. Jemput2 jadi rangup di luar, tapi kat dalam macam soft and melting gitu. Best best.

img_20161008_161146

Masukkan ape yang ada dalam peti. Jemput2 mami akan letak sebiji telur, dan sedikit soda bikarbonat

img_20161008_161713

Bancuh dengan air panas mendidih. Air panas yang baru priiitttt bunyi kendinya, terus tuang dalam adunan. Adun ikut kental macam jemput2 biasa la.

Dah adun rata, tunggu adunan suam2 kuku sikit baru goreng tau. Kalau goreng masa adunan panas, nanti jemput2 korang akan bertempek satu sama lain hihi.

photogrid_1475916992555

Dah siap. Jemput2 ni sememamgnya dah sedap, tapi sebab makan masa lapar, kat luar pulak hujan, perrghh layan, sedap gile tau dak.. hahaha

Jemput makan jemput2 ya. 😄

 

Advertisements

4 thoughts on “Jemput2 sedap

  1. Pernah jugak buat jejemput guna air panas mendidih. Sekali tu menjadi, sekali tu jadi keras kalau tak silap….Masa tu buat jejemput manis….

    Like

    • awal2 imm buat dulu selalu x jadi. bertempek sesama diorang masa goreng. lama2 baru tau kena bagi adunan suam2 dulu baru goreng..
      kata orang, belajar dari pengalaman hihi..

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s