Nak berat badan ideal? BUAT 9 PERKARA ni dulu.

1) Paling penting, ukur tinggi dan berat dan kira BMI.

BMI = Berat(kg) ÷ Tinggi(m) ÷ Tinggi(m)

– kurang 18.5, underweight
– 18.5 – 24.9, normal
– 25 – 29.9, overweight
– 30 keatas, obese

2) Berdasarkan BMI, cek berat kita tu dok bawah kategori apa. Pastikan samada kita ni obese ke, overweight ke, normal ataupun underweight.

3) Kira berat yang patut dicapai untuk dapat BMI idaman.

Berat saya kena achieve = BMI idaman x Tinggi x Tinggi

(BMI idaman saya 22, tinggi saya 1.52m)

Berat saya kena achieve
= 22 x 1.52 x 1.52
= 50.83 kilo

4) Dah tahu kita dibawah kategori ape, dah tahu berat yang perlu dicapai, barulah pilih cara untuk mencapai berat ideal yang disukai.

Nak buat diet rendah karbohidrat, rendah lemak, kira kalori, atkins, hollywood, apentah lagi (google je la, banyak cara diet dekat internet sana hii), pilih cara yang sihat.

Apepun JANGAN buat diet yang tak makan lansung tu dan BIG NO to pil kurus segera.

5) Cara mencapai berat ideal yang basic adalah
– Gaya pemakanan yang sihat
– Senaman yang sihat
– Bantuan supplement yang sihat
(Bagi kita yang dah berumur, metabolisma dah menurun, memang kena ambil bantuan dari luar)

Teorinya boleh diamalkan untuk semua orang, cuma bagi yang overweight dan obese, kenalah berusaha lebih tough dan strict, barulah boleh mencapai BMI idaman.

6) Bagi yang BMI normal tapi masih rasa macam “kenapa aku rasa macam aku gemokkss je ni”, usahakan untuk BUANG LEMAK TAMBAH OTOT.

Lemak2 mengeleber dekat lengan perut paha tu yang buat kita rasa gemuk sebenarnya. Jadi, gantikan lemak dengan otot untuk menjadikan badan lebih fit and firm.

Caranya,

– Bakar lemak dengan senaman dan bantuan supplement (omega dan lecithin bagus untuk cairkan lemak, jadi akan lebih senang dibakar ketika bersenam).
– Bina otot dengan senaman khusus macam push up, sit ip, squatting dan ambil makanan yang kaya dengan protein untuk membantu pembinaan otot.

7) Bagi yang underweight, bersenam dan makan makanan kaya protein untuk pembinaan otot. Isi badan anda dengan otot, bukan dengan lemak.

8) Cara diet dah pilih, dah tengok youtube nak bersenam camane, supplement bantu CAIR LEMAK BINA OTOT Shaklee pun dah order, yeayyy dah boleh mulakan misi mengejar berat badan ideal impian anda.

photogrid_1475816103474

9) Belum order supplement bantuan? PM kite pun boleh. 017.9191.671😏

#Vitamins’R’Us

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s