Makna "Mencegah lebih baik dari merawat"

Sebagai mami yang mudah stress dengan benda kecik, apetah lagi besar, saya memaannngggg elak sangat anak2 saya demam,, sebab kalau budak kecik ni demam, dorang suka merengek, menangis,,
saya takboleh dengar semua tu,,
nanti saya cepat rasa nak marah,,anak yang tengah demam merengek pun saya boleh marah balik,,
ahaiii my bad,,
oleh itu “mencegah lebih baik dari merawat” tu memang sangat besar ertinya pada saya,,
dari saya hadap budak berdua ni demam dengan muka singa,,baik saya cegah dorang dari demam kan..
saya selalu dapat ayat camni

“ko takpe lah, dapat bf anak2, sebab tu anak ko imuniti tinggi jarang demam”

“anak ko dok rumah je, xde anasir luar nak jangkitkan dorang”

“untung ko, anak2 jarang sakit demam”

Alhamdulillah Allah bagi saya dan anak2 imuniti tinggi sebab kami memang jaaaraanngg sangat demam,, seusia hana ni, baru berapa kali hana demam,, tu pun sebab nak tumbuh gigi and kena campak,,
dan saya pulak, seusia hana jugak, saya tak pernah demam teruk, selsema dua hari tak sempat melarat pun,,
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah..

Adakah anda fikir kami terlalu bernasib baik dikurniakan kesihatan oleh Allah tanpa buat ape2?
NO NO NO.. Tak lah,,

Sejak aichan umur 4 bulan, saya sendiri konsisten ambil supplement,,
Saya ibu yang diberi dugaan oleh Allah kekurangan susu badan,,
sehingga aichan 4 bulan, kami bagi dia formula milk, kerana saya memang takde susu badan.
Saya korek duit ASB untuk beli set menyusu Shaklee.
Sejujurnya niat saya pada masa tu hanyalah untuk tambah susu badan. Dan Alhamdulillah banyak bonus yang saya dapat. Alhamdulillah saya dapat susukan aichan sehingga 2 tahun.
Alhamdulillah aichan punya imuniti yang sangat tinggi,, seusia dia 4 tahun, die hanya pernah batuk tak sampai 5 kali,,
Alhamdulillah tahap kesihatan saya sendiri memang tiptop.

Sampai sekarang aichan umur 4 tahun, saya masih setia telan vitamin C setiap pagi,,
sejak mereka berdua umur lebih dari setahun, saya mula bagi aichan n hana vitamin C,
sejak saya kenal CMD, saya titis 5 drops CMD dalam jug minuman harian kami,,
2,3 hari sekali saya bagi mereka vitalea kids,
2,3 bulan sekali kami akan telan nutriferon satu sachet bahagi 3,,
haaa..tengok tu..banyak tau usaha saya untuk kekal sihat walafiat gembira bersama ni hihihi..

Saya tak kisah untuk melabur duit untuk kesihatan kami,, yang penting saya dapat cegah anak2 dari sakit,
dan secara tidak langsung dapat cegah diri sendiri bertukar menjadi singa..hahaha
Saya x boleh bayang kalau terpaksa jadi mami yang keluar masuk hospital sebab anak sakit.
Allah tahu saya tak mampu nak hadap tu, so Dia ilhamkan saya dan buat saya rasa pentingnya ambil tindakan awal, mencegah sebelum sakit

~sakit sekali sekala dalam setahun tu normal,tanda Allah sayang dan ingat kami~
~~tapi untuk hadap anak sakit sebulan sekali tu,, awal2 lagi saya mengaku, saya memang tak mampu~~
~~~marilah anak2 kita makan vitamin~~~

Advertisements

One thought on “Makna "Mencegah lebih baik dari merawat"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s