Klasik D40 : Kaki, pisang kaki, persimmon

buah kaki muda

tertarik dengan entry dari kak nurbijen
untuk pengetahuan semua, kaki berasal dari bahasa jepun,
orang putih panggil persimmon,
orang kita panggil pisang kaki,
saya pun xtau kenapa sebab xde bentuk pisang pun haha,,
saya x pasti kawasan lain, tapi masa saya dok gifu dulu,
boleh dikatakan kami dikelilingi ladang kaki,,
kiri kanan depan belakang ada pokok kaki,,
pokok dia berkayu dan rendah je
(mungkin sebab dicantas untuk memudahkan masa nak pungut buah)

ladang kaki diliputi yuki

ladang kaki dari pandangan sliding door rumah saya,,
kaki mula berputik di hujung natsu(summer),,
dan dituai dalam musim aki(fall)
fuyu(winter) dah tinggal saki baki lah hihi,,
rasa kaki fresh memang sangat2 lain dari kaki yang kita jumpa dekat tempat kita ni,,
yang diimport ke mesia mungkin diperam dari kaki tua yg belum masak,
so ade rase kelat2,,
kaki fresh seeedaaapp hahaha,,
tambah2 petik dari pokok,,
kulit rangup, isi lembut manis bersari
ewahhh pandai ko explen hek,,
mesti la pandai sebab bila masuk musim dia,
saya makan kaki tiap2 hari tanpa miss sampai la supermarket dah x jual kaki lagi..ihikks
kadang2 ada petani yang bukak ladang mereka untuk “kaki gari” iaitu petik kaki sendiri dekat pokok,,
bayar sekian2 dan pegi petik kaki sendiri,,
ada term and condition,,
ada ladang t&c dia kena makan habis dalam kebun tu je xboleh bawak balik,,
ada pulak yang x boleh bawak bekas,,
so yg dapat dipegang oleh tangan,
itu je lah hasil kutipan yg anda leh bawak balik,,
hihi macam2 tapi seronok tau,,
siap isi dalam poket sweater, dalam poket seluar,,
xtau la boleh ke tak sebenarnye,,
tp dengan foreigner, pakcik petani biarkan aje hoho,,

image googled..cantik sangat gambau ini

wahh rindu jepun,,
kalau ada peluang ke sana lagi,,
mmg saya akan pergi masa musim luruh sbb boleh makan kaki banyak2 hohoho

Advertisements

4 thoughts on “Klasik D40 : Kaki, pisang kaki, persimmon

  1. imm siap boleh petik kaki lagi… best nyer lah….
    Kat Uk ni tak pernah pula jumpa pokok kaki… siap tanya tukang kedai ada ke tak ladang kaki kat Bradford ni ha…. hantu kaki punya pasal…. hahaha

    Kaki fresh memang sedap… Jauh beza dgn kaki kat M'sia… Tu yg terus jatuh hati dgn kaki kat sini… Memang tanjat bila tgk packing dia tulis kaki… tu yg terus buat entry… tup2 datang sini siap boleh tgk pokok kaki… Thanks imm for very informative entry 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s