Tesco, kami kecewa dengan anda!!

miso pakej yang diorder dari OurKizuna telah sampai tengahari semalam..
sekilo terus kita beli hakhakhak tamak,,
maka dengan excitednya lepas en suami balik keje kita zass ke tesco,,
mencari beras jepun dan bahan2 yang sesuai untuk masak makanan jepun hewhew..
tp dinner semalam kita makan kat luar je hikhik,,
jadi harini semangat lah kita nak masak washoku (japanese cuisine)
dr tengahari dok google recipe tau..
en suami balik keje terus kita masuk dapur,,
sekali bila basuh beras, kita nampak ini dalam beras,,

dalam 3 pot beras ada 3 ekor ulat ape ntah ni,,
oiii kecewa kita x leh masak washoku huhu,,
pastu en suami decide nak pegi return beras tu,,
lepas maghrib kami bersiap g tesco,,

kat counter customer service

en suami : nak return beras, ada ulat 

cs 1 : bila beli?

en suami : semalam 

cs 1 : kami tak bagi refund, jd kena tukar dengan barang lain la. 

(telefon berbunyi lalu cs 1 angkat telepon, dia pass masalah kami ke cs 2) 

cs 2 : resit ada tak? 

(en suami bagi resit) 

en suami : kalau tak nak beli barang lain, camane? 

cs 2 : kira burn lah sebab kita tak bagi refund 

saya : rugi la gitu.  

cs 2 : awak masuk ambil barang2 lain dulu pahtu mari bayar kat sini.

seriously macam tu je tesco?
front liner korang takde belajar ehh cara nak handle customer yang tengah kecewa?
kami xde lah kecewa sangat x dapat refund sbb kami memang berniat nak g tukar beras baru,
(hope yang ditukar tu elok lah xde ulat)
tapi kami kecewa bila takde sikit pun keluar perkataan maaf dari makcik customer service berdua itu,
ye saya tahu bukan salah awak (makcik cs berdua),
itu salah syarikat x buat inventory sehingga terjual bad product kepada customer,
tp as front liner, korang dulu yang customers cari kan.
korang memang patut belajar bagaimana adab seorang customer service melayan customer yang sedang kecewa ni.
permohonan maaf is no satu kat sini,,
tapi takde,
dengan muka biasa2 takde kemesraan xde senyum simpul,
at least buatlah muka rasa bersalah,,
so, semalam adalah double kecewa,
kecewa sebab takboleh masak apa yang diplan dari pagi,
dan bertambah kecewa dengan sikap customer service yang tak tahu tugas sebenar seorang customer service,,

-terus rasa nak bandingkan dengan customer service jepun. 100 kali ganda lagi baik dengan minta maaf hampir dalam semua ayat yang dia cakap, siap tunduk badan (cara dorang lah), kemungkinan besar manager sendiri akan turun minta maaf, customer akan dapat cenderahati tanda maaf dari syarikat-

Advertisements

5 thoughts on “Tesco, kami kecewa dengan anda!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s