Twinkle twinkle little star

bintang merah di ufuk timur,,
ewahh puitis la konon hiii,,
nama sebenar bunga ni saya x tau,,
tapi umi panggil die bunga ribu-ribu,,
saiz die kecik je,,
sebesar kuku je ni,,hihi
pokoknya menjalar melilit daun jari2 halus,,
zaman dulu mase org kampung still proses getah jd getah keping,,
daun pokok ribu2 ni derang guna buat tapis susu getah,,
hahaha faham tak cane?
xfaham pun xpe lah,,
dulu mase kecik banyak je nampak pokok ribu ni dlm semak,,
skang serious dah xde tau,,
x faham pulak cane boleh pupus sbb benih die senang sangat nak tumbuh,,
owhh btw tau tak cane saye dapat benih pokok ribu2 ni,,
kami otw balik rumah dari umah umi,,
tibe2 nampak pokok ribu2 ni kat pagar satu rumah tu,,
walopon x kenal tuan rumah,,
saye dgn x malunya berenti dan mintak benih dr makcik tu hahaha
bunga ni adalah generasi yang ke puluh2 dah dkat rumah kami ni..
1st generation je yg kami tanam n siram,,
lepas tu die survive sendiri,,
kadang2 en suami bersihkan buang habis,,
tp nnt die tumbuh lagi sbb benih die berjuta dah kot kat area pagar tu hihi..

Advertisements

2 thoughts on “Twinkle twinkle little star

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s