Sayur kacang dan kekacang

image googled

Bila anda berjinak-jinak dengan topik nutrisi, pemakanan sihat, vitamin dan seangkatannya,,
saya jamin 100% anda akan jumpa perkataan “beans” dan “nuts”
Bukan masalah besar sangat tapi saya masih belum jumpa perkataan bahasa melayu untuk bezakan kedua2 kategori kacang ni..

Nuts: small dried fruit in a hard shell atau kacang kering mcm kacang tanah  

Beans: yang dalam tumbuhan..a seed in various plants..mcm coffee beans..long beans..

rakan taulan tolong explen..
yeahh saya tahu kategori die,,
cume saya taktau nak bahasa melayukan mereka,
kite orang melayu kan semua panggil kacang hihi
“get your vitamin B from beans and nuts”
jadi,,nak tulis macam ni ye,,
“dapatkan vitamin B anda dari sayur kacang dan kekacang”

tak masuk lentil, legume lagi..
pening mokcik hohoho

btw, dalam perbincangan ilmiah bean dan nut,,
baru perasan, Mr Bean, adalah si “nut” yang dinamakan bean..huhuu

Advertisements

4 thoughts on “Sayur kacang dan kekacang

  1. @ kak mieja : haha tu la pasal..sayur kacang dengan kekacang je la jawabnya..

    @ kak diana : hihi..selama ni dok translate kacang je.saikin terfikir, mcm x sampai je ilmu asal kepada readers.huhu

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s