How to : Antara STICKY POST dan SCHEDULE POST

memandangkan saya selalu lupe camane nak buat sticky post,,
entry ni saya buat step by step cara untuk bt sticky post,,
bonus skali dengan cara buat schedule post,,
(sbb saya kat umah dungun, ad strimix,,internet tsukaihoudai(unlimited) mari mempergunakan sebaik mungkin kakakakak)

SCHEDULE POST
1) tulis entry seperti biasa
2) lihat bahagian post setting di sebelah
3) klik schedule, pilih set date and time,
saya nak entry ini keluar pukul empat setengah,jadi saya tulis 16:30,klik done

4) publish,lepas tu akan keluar page ini,,

check entry yang saya tulis tadi,,
dah ada “scheduled” wane oren di situ,,
so dah siap entry schedule saya..
kol 4.30 kang cek blog,,
insyaAllah akan keluar la entry ini..

STICKY POST
1) tulis entry seperti biasa dan publish
2) keluar page ini mcm biasa la..saya nak sticky kan entry “promo bulan ini :…, jadi klik edit pada entry tersebut

3) seterusnya lihat pada post setting di bahagian tepi, pilih published on, set date and time
saya nak stick kan entry ini sehingga 31 ogos 2014, 23:59 malam, pilih tarikh dan tulis masa yang dikehendaki, klik done

4) Update entry

Add caption

5) check blog, entry sticky akan berada paling atas dan bertarikh sperti yang saya setkan tadi

okei siap hahah
entry paling rajin di dekad ini,,
last2 gamba xde watermark, tp dah malas, biar la
kesimpulan yang diperolehi
kalau nak bt sticky post, PUBLISH – EDIT – SET – UPDATE
Advertisements

One thought on “How to : Antara STICKY POST dan SCHEDULE POST

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s